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Re: Potential Conflict / City Employee / Nonprofit Organization 

 

 

 

 A City employee requested a nonpublic advisory opinion as to the effect of the 

ethics laws on his volunteer service as a member and soon to be president of the PTA of a 

local charter school, in light of his official position as a City employee in a unit of the 

City that interacts with such schools.  

 

 The requestor advised that one of the schools that he may interact with officially is 

(“the School”), that he has a child who attends the School, and that he is a member of 

their Parent Teacher Association (PTA).  The requestor further advised that he has been 

elected as President of the PTA for the School.  The requestor advised that he will not be 

compensated for service as President of the PTA.  The requestor later advised of the 

additional fact that, as president of the PTA, he would be given a seat on the Board of 

Trustees for the School.  It is our understanding that he will not be compensated for this 

service.   

 

 The requestor’s questions were as follows: 

 

[In the requestor’s City position] I have been working on identifying 

programs the City has available.  This may sometimes result in funding.   
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Being the PTA President, I will also search for opportunities the PTA can 

take advantage of.  Therefore, when searching for these programs, I will be 

doing so [in my City position] and PTA President.  Is this a conflict?  

 

Example:  City has funding, PTA applies and is approved for this funding, 

check is made out to PTA in which my name is listed on the bank account 

as a check casher and signer on the account.   

 

 The requestor was advised that he is not prohibited in general from serving as a 

volunteer for a nonprofit organization. However, in doing so, the Philadelphia Code 

(“Code”), the Philadelphia Home Rule Charter (“Charter”), and the State Ethics Act place 

certain restrictions on him. The requestor’s service for the PTA and the School may also 

impact his financial disclosure requirements. 

 

Benefiting from City Contracts 

 

 Charter Section 10-102 prohibits City employees from being “interested directly 

or indirectly” in certain City contracts. However, because the requestor would not be 

compensated as a member or president of the PTA, or as a member of the board of 

trustees of the School, he cannot be “interested” in any City contracts as a result. 

Therefore, there is no issue under this provision. See Nonpublic Advice of Counsel GC-

2012-502 at page 2.  

 

Representing Others in Transactions Involving the City 

 

 The Philadelphia Code imposes certain restrictions on City officers or employees 

representing others in transactions involving the City. Code Section 20-602(1)(a) 

provides: 

No . . . City officer or employee shall assist another person by representing him 

directly or indirectly as his agent or attorney, whether or not for compensation, in 

any transaction involving the City. This Section shall not apply to any assistance 

rendered by any . . . City officer or employee in the course of or incident to his 

official duties. . . . 

 This provision applies even if the employee is not compensated for such 

representation. Consequently, the requestor was advised that he may not represent the 

PTA or the School as its “agent or attorney” in any transaction involving the City, unless 

such representation is in the course of or incident to his official duties as a City 
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employee. This restriction applies to all such transactions, not just those involving the 

requestor’s particular City department. 

 

 However, the phrase “as agent or attorney” is a significant limitation on the reach 

of this prohibition.  The requestor did not advise that he was a member of the bar, so he 

would not be representing any person “as attorney.”  On the other hand, any 

representation “as agent” would be subject to this provision.  It is assumed that, as 

president of the PTA or as a trustee of the School, the requestor would be an agent of 

those respective organizations.  Thus, he may not personally represent the PTA or the 

School in those capacities. 

 

 Additionally, as noted, there is an exception for representation that is “in the 

course of or incident to his official duties,” and we were in fact advised that it is part of 

his official duties to identify programs that the City has available for certain entities, 

including the School.  Nevertheless, since he will be president of the charter school’s 

PTA and a member of the School’s board of trustees, the requestor advised that any 

involvement by him in procuring City assistance to the PTA or the School would be both 

in his City position and as the PTA president/School trustee (his private position).  

Clearly, the exception does not contemplate representation in such dual capacities.  The 

requestor was advised that he may not act on his own on both sides of a specific issue.  

However, if the employee were acting on behalf of the PTA or the School at the direct 

request of the appropriate governing body of the respective organization, the 

representation may be permissible, although still subject to an appearance issue.
1
  

 

 On the other hand, it is noted that Section 20-602(5) applies a restriction, similar 

to that in Section 20-602(1), to the entire outside entity of which the City employee is a 

member, so that anyone in that entity would be prohibited from the same representation 

(“as agent or attorney”) in certain circumstances, but that provision applies only to 

entities “organized for profit,” and so does not apply to nonprofit organizations.  

Accordingly, if there is to be any matter in which an agent of the School or of the PTA 

contacts the City in a matter involving discretion by the City (such as seeking funding, 

but not limited to funding), there is no issue if that agent is another officer or trustee of 

                                                 
1
 The ethics laws do not explicitly prohibit actions that merely create an appearance of impropriety, but 

such appearances can be damaging to public confidence in government.  See Advice of Counsel GC-

2011-501 at 10-11.  A possible public perception could be that the requestor would have divided 

loyalties between the public interest (acting in his City capacity) and the private interest of the School or 

PTA (acting as officer of either entity).  Accordingly, the requestor was advised that he may wish to 

investigate with his superiors whether, considering his position with the PTA and the School, a different 

employee might be assigned to assist the School and its Parent Teacher Association.  
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the School/PTA, rather than the requestor.  See Nonpublic Advice of Counsel No. GC-

2009-505 at 5.   

 

The Philadelphia Code’s Conflict of Interest Provision 

 

 The City Code prohibits City employees from having conflicts of interest that arise 

from either having a personal financial interest in their official actions, or from being a 

member of certain entities that have a financial interest in their official actions. 

 

 As to a personal interest, Code Section 20-607(a) prohibits City employees from 

being “financially interested” in their official actions. Because the requestor would not be 

compensated as a member or president of the PTA of the School or as a member of the 

School’s board of trustees, he cannot be “financially interested” in any official City 

action by him that affects the PTA or the School. Therefore, there is no issue under this 

provision. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2009-501 at page 5 (Amended March 2, 

2010). 

 

 As to an interest through another entity, Code Section 20-607(b) places certain 

restrictions on City employees who are members of a “partnership, firm, corporation or 

other business organization or professional association organized for profit” that has a 

financial interest in their official actions. However, because the School and the PTA are 

both nonprofit entities, there is no issue under this provision, since subsection 20-607(b) 

applies only to entities “organized for profit.”  See Nonpublic Advice of Counsel GC-

2010-505 at page 5. 

 

 While the City Code’s conflict of interest provisions raise no issues, the State 

Ethics Act’s conflict of interest provision may prohibit the requestor from taking actions 

that financially affect the PTA or the School. This issue will be discussed below.   

 

Disclosure of Confidential Information 

 

 The Code also prohibits City employees from making available confidential City 

information they acquire in their employment with the City. Specifically, Code Section 

20-609 provides: 

 

No . . . City officer or employee . . . shall directly or indirectly disclose or make 

available confidential information concerning the property, government or affairs 

of the City without proper legal authorization, for the purpose of advancing the 

financial interest of himself or others. 
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Making available confidential City information to the School or the PTA could not 

advance the requestor’s personal “financial interest” because he is not compensated in his 

position with the PTA. However, making available confidential City information to the 

School or the PTA for the purpose of advancing either entity’s “financial interest” would 

violate this provision.  Therefore, the requestor may not reveal confidential City 

information to the School or the PTA in the course of assisting either organization. 

 

 Please note that this information is provided merely to be complete, not to suggest 

that there appears to be any concern that this is an issue under the facts that we were 

provided. 

 

The Commonwealth’s Conflict of Interest Provision 

 

 The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., applies to some City employees, 

although it is unclear whether it would apply to the requestor’s job title.
2
   The Act 

prohibits public employees from “engag[ing] in conduct that constitutes a conflict of 

interest.” 65 Pa.C.S. § 1103(a). A “conflict of interest” is: 

 

Use by a public official or public employee of the authority of his office or 

employment . . . for the private pecuniary benefit of himself . . . or a business with 

which he . . . is associated. The term does not include an action having a de 

minimis economic impact or which affects to the same degree a class consisting of 

the general public or a subclass consisting of an industry, occupation or other 

group which includes the public official or public employee . . . with which he . . . 

is associated.  

 

65 Pa.C.S. § 1102. 

 

 Under the Act, a public official may have a conflict of interest if he has a personal 

financial interest, or a “business” with which he is associated has a financial interest, in 

his official actions. 

                                                 
2
 The Act applies only if the individual is a “public employee,” which is defined in the Act to include: 

“Any individual employed by . . . a political subdivision who is responsible for taking or recommending 

official action of a nonministerial nature with respect to (1) contracting or procurement; (2) administering 

or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing, regulating or auditing 

any person; or (5) any other activity where the official action has an economic impact of greater than a de 

minimis nature on the interests of any person.”  65 Pa.C.S. §1102.  However, we have not reviewed a job 

description.  (As noted below, a definitive ruling should come from the State Ethics Commission.) 
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 As to a personal interest, the State Ethics Commission has not, to our knowledge, 

found a personal financial interest where an official is not compensated by the outside 

entity, or otherwise financially benefits from the entity.  See State Ethics Commission 

Advice of Counsel No. 11-506. 

 

 As to an interest through a “business,” the Act is interpreted differently from the 

City’s conflict of interest provisions. For purposes of the Act, “business” includes 

nonprofits. See Rendell v. State Ethics Commission, 983 A.2d 708, 715-16 (Pa. 2009). As 

a result, the State Ethics Commission has considered a nonprofit to be a “business” under 

the Act, and its directors/trustees and officers to be “associated” with the nonprofit. See 

65 Pa.C.S. § 1102 (defining “business with which he is associated” as a “business in 

which the person . . . is a director [or] officer,” among other things).  Under such an 

interpretation, the requestor would be required to publicly disclose any such conflict of 

interest and disqualify himself from acting on matters in which the nonprofit would have 

a “private pecuniary interest.” See 65 Pa.C.S. §1103(j); State Ethics Commission Advice 

of Counsel No. 12-513. 

 

  For specific guidance on the State Ethics Act, including whether the Act applies to 

him, the requestor was advised to seek either a confidential or a non-confidential advisory 

opinion issued by the State Ethics Commission, which would provide him a complete 

defense in any enforcement proceeding initiated by the Commission and is evidence of 

good faith conduct in any other civil or criminal proceeding, provided the requestor 

disclosed truthfully all the material facts and acted in reliance on the Advice. See 65 

Pa.C.S. §1107 (10), (11). The State Act would also provide protection from certain 

penalties if the requestor should seek and rely on non-confidential advice from the City 

Solicitor.  See 65 Pa.C.S. §1109(g). 

 

 A request for advice from the State Ethics Commission should be directed to: 

  

State Ethics Commission  

Attention: Legal Division  

Room 309 Finance Building  

P.O. Box 11470  

Harrisburg, Pa 17108-1470 
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Summary         

 

 In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily limited 

to the facts presented, this Advice is predicated on the facts that have been  provided. We 

do not conduct an independent inquiry into the facts.  Further, we can only issue advice 

as to future conduct. Accordingly, this Advice does not address anything that may have 

occurred in the past.  The requestor was advised that, although previous opinions of this 

office that interpret statutes are guidance to how this office will likely interpret the same 

provision in the future, previous opinions do not govern the application of the law to 

different facts.  Ethics opinions are particularly fact-specific, and any official or 

employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible scope 

of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as to his or 

her specific situation, prior to acting.  In that regard, to the extent that this Advice states 

general principles, and there are particular fact situations that the requestor may be 

concerned about, he was encouraged to contact us for specific advice on the application 

of the ethics laws to those particular facts. 

 

 Based on the facts that were provided, we have concluded that the ethics laws do 

not completely prohibit the requestor’s service with the Parent Teacher Association of the 

School going forward, but there are certain limitations on his activities. In particular: 

 

 (1) The Charter’s restriction on benefitting from City contracts contained in 

Charter Section 10-102 does not restrict the requestor. 

 

 (2) Under Code Section 20-602, the requestor may not represent others, 

including the School or its PTA, as “agent or attorney” in transactions involving the City.  

Although an argument could be made that the exception for representation “in the course 

of or incident to his official duties” might apply, it is not without doubt, especially if he 

would be representing either entity both in his official capacity and in his private 

capacity, without explicit authority granted from the entity.  Even with such authority, 

there may be an appearance issue if the requestor were to act on both sides of an issue. 

 

 (3) The Code’s conflict of interest provisions, Code subsections 20-607(a) and 

20-607(b), do not restrict the requestor. 

 

 (4) However, the State Ethics Act’s conflict of interest provision may apply to 

the requestor and to the financial interests of a nonprofit that he serves as an officer. As a 

result, it is possible that the Act would prohibit him from taking any official action, in his 

position with the City, which causes the School or its PTA to receive a “private pecuniary 
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benefit.”  Furthermore, should the requestor’s official duties intersect with the financial 

interests of the School, this provision could require that he disclose this interest and 

disqualify himself from acting for the City, in the manner required by the Act (likely 

similar to Code Section 20-608(1)(c)). 

 

 (5) However, this Advice is not binding on the State Ethics Commission, which 

has authority to interpret the State Ethics Act. The requestor  has the option to seek a 

public opinion from the City Solicitor, which may shelter him from certain penalties for 

violating the State Ethics Act’s conflict of interest provision. 

 

 (6) Under Code Section 20-609, the requestor must not disclose confidential 

City information that he acquired in his service with the City to the School or to the PTA 

for the purpose of advancing the financial interests of either entity. 

 

 Since the requestor requested nonpublic advice from the Board of Ethics, we will 

not make the original letter public, but we will be required to make public this revised 

version, edited to conceal the requestor’s identity, as required by Code Section 20-

606(1)(d)(iii). 

 

   

 

 

       Evan Meyer 

       General Counsel 

 

 

cc:  Richard Glazer, Esq., Chair 

       J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 


